Noe å tenke på gutter!!

Fikk denne av Jon Peder. Noe å tenke på dere som vil opp og frem.

Knut eller jeg kan hjelpe dere med treningsdagbok hvis dere vil det.

Alle som vil bli gode bør skrive en.

 

Punkt 1: Man kommer ingen vei uten drømmer og mål. Du må våge å drømme, du må tørre å sette deg mål. Men det er helt avgjørende at du forstår at det vil koste enormt mye tid og krefter å nå målene. En ting er at du drømmer om å bli profesjonell fotballspiller, men kanskje du i dag er 13 år? Da er det viktig at du også setter deg mål som gjelder dagen i dag og morgendagen – proff kommer du uansett ikke til å bli i løpet av uka. Men kanskje om 5 år? 5 år er kanskje lenge til tenker du? Vel, du har ingen tid å miste om du vil bli bedre enn alle de andre.

Punkt 2: Du må ha selvtillit og troen på deg selv. Du må være bestemt på at du skal lykkes! Ellers klarer du aldri å nå målene du har satt deg. Ingenting skal stoppe deg, for til syvende og sist er det faktisk helt opp til deg selv hvor god du ønsker å bli. Ingen kan bli gode for deg, verken foreldre, venner eller trenere. Legger du ned høy innsats og mye tid kommer du til å få betalt ved å bli enda bedre i fotball, og med lav innsats og mindre tid blir fremgangen mindre! Logisk, ikke sant?

Punkt 3: Du må være en lagspiller. Hør på treneren! Jobb for lagkameratene dine! Du er ingenting uten de du spiller med – fotball er og blir et lagspill med stor L. Gå på trening med tanken om at du skal bidra til at de andre skal bli bedre fordi du er der. Da kommer du til å være med å heve nivået i gruppen, og du blir bedre selv!

Punkt 4: Du må trene veldig mye. Dette er også helt logisk. Det finnes mange barn og unge i verden som vil bli fotballproffer. Du må rett og slett trene mer enn de andre. Forutsatt at du da også er flink og fokusert i treningshverdagen din, kommer du også til å bli bedre enn de andre. Da John Arne Riise var 14-15 år trente han 22-23 økter i uka, og jeg tror det var verdt alle timene da han løftet Champions League-pokalen for Liverpool. Men du må passe på at du ikke har høy intensitet hver økt om du trener flere ganger om dagen. Samtidig må du passe deg for det motsatte, du må heller ikke bare trene på lav intensitet. Variasjon er fint!

Punkt 5: Du må ha fullstendig fokus på hver eneste trening. I stedet for å snakke selv, siterer jeg heller Arsene Wenger: «Haugevis av unge mennesker mister seg selv i sine drømmer, fordi de ikke har noen plan… Spørsmål er: Hvordan få det til å skje NÅ, ikke i morgen? I dette minuttet? Svar: Fullstendig fokus på hver eneste trening».

Punkt 6: Du må alltid ha full innsats, men full innsats betyr like mye å være fokusert som å løpe mye. Jeg siterer Ole Gunnar Solskjær: «99% innsats er 100% mislykket».

Punkt 7: Finn ut hva som er dine styrker og svakheter. Deretter må du finne ut hvordan du skal bli enda bedre på styrkene dine, og hvordan du skal få svakhetene dine til å bli styrker. Om du trenger hjelp til dette er jeg helt sikker på at treneren din er villig til å hjelpe deg med å finne gode egentreningsøvelser for ulike typer ferdigheter.

Punkt 8: Det er nevnt tidligere, men du må sette deg mål. Dette kan være rene resultatmål, som antallet mål du skal score i år, men kanskje enda viktigere er utviklingsmål. Som for eksempel: «Den neste tiden skal jeg trene på medtak/dribleferdighet/hurtighet/venstrebeinet». Bare sørg for at du ikke setter deg for mange mål om gangen, og ikke bli for utålmodig. Erkjenn at det tar tid å bli god! Sørg også for at du har mål på kort sikt og på lang sikt. Mål for dagen i dag, for morgendagen, for uken, for måneden, for sesongen – og hvor skal du være om 5 år? På Old Trafford? Ut og tren!

Punkt 9: Ta ansvar for din egen læring! Planlegg foran en økt hva eksakt du skal bli bedre på i dag, og se for deg hvordan det vil se ut. Underveis i økten må du vurdere om du får til det du har planlagt, og om du ikke gjør det må du justere. Etter økten tar du en rask evaluering. Hva skjedde under treningen? Hvordan var utførelsen min opp mot det jeg hadde planlagt? Kan jeg øve mer på dette til neste gang, og hvordan?

Punkt 10: Lag en treningsdagbok. Da har du fullstendig kontroll på din egen treningshverdag, og du øver deg på å reflektere over egen utvikling. Skriv noen linjer før økten om hva du skal bli bedre på, og etter økten skriver du om hvordan det gikk, og hvorfor det gikk bra/ikke gikk så bra. Treningsdagbok er en av flere ting du kan gjøre som ikke alle andre gjør. Det blir som å sette litt flere penger i banken enn hva alle andre gjør, og da er det jo også slik at du senere kan ta ut litt flere penger enn alle andre. Tankegangen er enkel, men det koster tid og krefter å gjennomføre!

Del 2 av «Hvordan bli profesjonell fotballs

About JonAre